Sveriges gröna parti för att rösta för vänster vice talman kandidat


En kandidat från Vänsterpartiet kommer sannolikt att väljas som Sveriges rikets andra vice talman. Med måndags parlamentarisk omröstning för att välja en ny talare som verkar vara avgjort, med moderat MP Andreas Norlén förväntas bli tilldelad posten, måste frågan om val av suppleanter också lösas.

Den gröna parten har sagt att den kommer att avvisa Sveriges demokratiska kandidat till posten Björn Söder och rösta på vänsterpartiets Lotte Johnsson Fornarve som andra vice talman.

Miljögruppen har också sagt att det kommer att rösta för socialdemokraten Åsa Lindestam som talare, även om Norlén förväntas vinna den rösten efter att Sveriges demokrater bekräftade sitt stöd på lördagen.

Vanligtvis är talaren medlem av Sveriges största politiska parti eller block, vilket innebär att en socialdemokrater efter det 9 september valde ha förväntats.

Rollen är en nyckel, eftersom det är talaren som lägger fram ett förslag till den nya premiärministern i parlamentet.

Talmannen för Sveriges riksdags parlament biträds av tre suppleanter som också väljs av omröstning i kammaren. Traditionellt utser den andra, tredje och fjärde största parten en av sina ledamöter för dessa kontor.

Den populistiska svenskdemokraterna (SD) firade 62 platser i valet, medan vänster och höger om centrumblokken – partiallianser ledda av socialdemokraterna och moderaterna – vann 144 och 143 av de totalt 349 platserna i parlamentet.

“Vi vill inte att Sveriges demokrater påverkar regeringsformationen och anser att det är beklagligt att de konservativa partierna inte ville ha en konversation och nå överens om en (talare) kandidat med brett stöd”, sade den gröna parlamentsledamoten Maria Ferm TT.

Greensna kommer att rösta för vänsterens Fornarve över Söder, som är den som är ansvarig i positionen.

“Vi stötte inte heller Söder förra gången, men det fanns ingen motsatta kandidat då. Nu är det och vi har bestämt oss för att stödja Lotte Johnsson Fornarve eftersom vi inte tycker Björn Söder är en bra representant för Sverige, säger Ferm.

Även om omröstningarna från Vänster och Gröna partier, som har 28 respektive 16 platser, inte räcker för att Fornarve ska bekräftas, har konservativa partiernas Alliansblock sagt att det kommer att avstå från omröstningen över den andra vice talmannen, vilket möjliggör Vänsterkandidaten som ska bekräftas förutsatt att socialdemokraterna också rösta till hennes fördel.